Cum să calculezi ce fel de casă îți permiți. Veniturile necesare pentru o casă de 70.000 €, bani luați de la bancă

Creditele pentru achiziționarea unei locuințe reprezintă aproximativ 60% din totalul creditelor acordate populației de întreg sectorul bancar. Cele mai des întâlnite sunt creditele ipotecare, unde imobilul achizionat sau construit garantează creditul contractat, sau cele imobiliare, unde alte imobile sunt utilizate drept garanție, chiar dacă acestea nu fac obiectul finanțării.

Acum 10-15 ani, cea mai des întâlnită greșeală a românilor era contractarea creditelor pentru locuință în altă valută decât cea în care își câștigă veniturile.

Spre exemplu, aproximativ 80% din creditele pentru achiziționarea sau construirea unei locuințe contractate în perioada 2005-2010 erau în valută. Acum, doar 5% din creditele de același tip sunt denominate în valută. Se pare că am învățat din experiență crizei financiare de atunci, când moneda națională s-a depreciat accelerat într-un timp scurt. Totuși, ce nu au învățat românii?

Iată câteva reguli ce trebuie luate în considerare. În primul rând, consideră doar veniturile stabile, pe care știi că poți să te bazezi pe termen lung. Deci, nu considera bonusuri temporare, pensia părinților sau vânzarea unor active. În al doilea rând, rezerva de 10% respectiv 20% este necesară pentru evenimente neprevăzute sau cheltuieli superioare. Aceasta poate ajunge până la 30% sau chiar 40%, dacă ai mai mult de 2 copii, probleme de sănătate în familie, un job mai riscant sau cu venituri care fluctuează puternic de la un an la altul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *